تثلیث زاویه
(Three Part Angle)در متون قدیم ریاضی و هندسه از ابزارهای
ستاره و پرگار نام برده شده است که پرگار همان وسیله ای است که امروزه هم به همان نام وجود دارد و مورد استفاده قرار می گیرد . و ستاره به خط کش راستی می گویند که فاقد در جه بندی باشد . لذا هر نقطه در صفحه توسط محل برخورد دو خط که با ستاره رسم می شود یا یا دو کمان که با پرگار رسم میشوند و یا یک کمان که با پرگار رسم می شود و یک خط که با ستاره رسم می شود مشخص می شد . و یک زاویه از برخورد دو خط به وجود می آید .برای تقسیم زاویه به دو قسمت مساوی از راس زاویه کمانی رسم می شود و از محل برخوردهای کمان و زاویه دو کمان دیگر رسم می شود تا یکدیگر را قطع کنند و از محل برخورد آنها به راس زاویه وصل می کنیم به این خط
نیمساز زاویه می گوییم .با تکرار این کار روی هر کدام از دو زاویه مساوی میتوان چهار زاویه مساوی به دست آورد. ادامه این روند 8و16و32و... زاویه مساوی هم به دست می دهد .
حال سئوال این است که؛
آیا می توان به وسیله " ستاره " و " پرگار" یک زاویه را به سه قسمت مساوی تقسیم کرد؟"به این کار
تثلیث زاویه می گویند. این سئوال به همراه دو سئوال دیگر تربیع دایره ( یعنی رسم مربعی با مساحت دایره دلخواه داده شده ) و تضعیف مکعب ( یعنی تعیین مکعبی با حجمی دو برابر حجم مکعب داده شده دلخواه) مسائل لاینحل ریاضیات و هندسه ازیونانیان قدیم تا کنون می باشند . ریاضی دانان متاخر با توجه به غیر قابل حل بودن این مسائل از جهت طعنه واستهزاء کسانی را که روی حل آنها وقت زیادی می گذارند را نوابیق(نوابیغ) می گویند .